€48,04 €36,03 €36,03

Viogenesis SAM-e Plus 200mg 60 Ταμπλέτες

Προάγει την παραγωγή και ρύθμιση των ορμονών
ID Προϊόντος: 35128
Κωδικός προϊόντος: 4260006584829
Χρόνος παράδοσης: Άμεσα διαθέσιμο
Βοήθεια για τηλεφωνικές παραγγελίες στο 210 96 00 276

Μια ειδική μορφή μεθειονίνης, η S-adenosymlethionine (Σ-αδενοσυλομεθειονίνη) (SAM-e), είναι ένας σημαντικός φυσιολογικός παράγοντας που σχηματίζεται στο σώμα από την ένωση του απαραίτητου αμινοξέος μεθειονίνη με την adenosyl-triphosphate (ATP). Λόγω του ότι έχει τόσες πολλές δράσεις σε διαφορετικά σημεία του σώματος, η SAMe μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία που φαίνονται άσχετα, αλλά στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από τη SAMe.

Η SAMe είναι ένα δημοφιλές διατροφικό συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και την κατάθλιψης, αλλά, όπως θα δούμε, μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η SAMe μπορεί να διεγείρει την αναγέννηση του ήπατος και να αποκαθιστά ή να αντιστρέφει την προκαλούμενη από κίρρωση ηπατική βλάβη.

Στο συκώτι η SAM-e εκτελεί δύο βασικές λειτουργίες: τη μεθυλίωση και τον σχηματισμό της πιο ουσιώδους ουσίας - το αμινοξύ γλουταθειόνη που είναι και αντιοξειδωτικό και αποτοξινωτικό. Η SAMe δρα ως πρόδρομος για την παραγωγή γλουταθειόνης. Η SAM-e μετατρέπεται σε κυστεΐνη στο σώμα, και η N-acetyl-L-cysteine αυξάνει τη γλουταθειόνη στο σώμα. Η έλλειψη της SAMe στους ιστούς των αρθρώσεων, ακριβώς όπως η έλλειψη της γλυκοζαμίνης, οδηγεί σε απώλεια της σαν ζελέ φύσης του χόνδρου καθώς και της ικανότητάς του να απορροφά τους κραδασμούς. Από αυτό οι ερευνητές άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι η SAMe μπορεί να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. 

Το άλλο κύριο συστατικό της άρθρωσης είναι το αρθρικό υγρό, το οποίο δρα ως λιπαντικό. Η φλεγμονώδης κυτοκίνη TNF-alpha (παράγοντας νέκρωσης όγκων-άλφα) έχει βρεθεί στο αρθρικό υγρό των ανθρώπων με ρευματοειδή αρθρίτιδα και παίζει ρόλο στην καταστροφή των οστών και του χόνδρου. Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν τις επιδράσεις της SAMe στο αρθρικό υγρό. Ανακαλύφθηκε ότι η SAMe αντιστρέφει τις βλαπτικές επιδράσεις του TNF-alpha

Οι ασθενείς με κίρρωση συχνά δυσκολεύονται να μετατρέψουν τη μεθειονίνη σε SAM-e. Ανθρώπινες μελέτες δείχνουν ότι όταν χορηγούνται σε αυτούς τους ασθενείς η SAM-e, αποκαθίσταται η λειτουργία της χολής και αυξάνονται τα χολικά άλατα. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το SAM-e αυξάνει τα επίπεδα γλουταθειόνης και αποκαθιστά τις διαδικασίες αποτοξίνωσης σε ασθενείς με ηπατική βλάβη. H SAM-e μπορεί να προσφέρει σημαντικό όφελος σε ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις της χοληδόχου κύστης. Τα αυξημένα επίπεδα της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα της χοληστερόλης που εκκρίνεται στη χοληδόχο κύστη, θέτοντας τις γυναίκες – ιδίως εκείνες που έχουν πολλαπλές εγκυμοσύνες και εκείνες που χρησιμοποιούν οιστρογόνα φάρμακα – σε υψηλότερο κίνδυνο χολόλιθων.

Η SAM-e έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση όλων των μορφών κατάθλιψης εκτός της διπολικής κατάθλιψης. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε περιπτώσεις κατάθλιψης για τις οποίες δεν υπάρχει εμφανής αιτία. Η SAM-e θεωρείται ότι ασκεί το αντικαταθλιπτικό της αποτέλεσμα αυξάνοντας την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα. Η SAM-e επηρεάζει το μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου ντοπαμίνη και σεροτονίνη, που και οι δύο συμβάλλουν στη ρύθμιση της διάθεσης. Διαπερνά το σχεδόν αδιαπέραστο εμπόδιο μεταξύ του αίματος και του εγκεφάλου, τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα εμπόδιο που εμποδίζει πολλά φάρμακα να δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα επίπεδα της SAM-e είναι χαμηλότερα στο νωτιαίο υγρό των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη και τα αυξημένα επίπεδα αίματος του SAM-e έχουν βρεθεί ότι προκαλούν βελτιώσεις στα καταθλιπτικά συμπτώματα. 

Η SAM-e αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, έναν νευροδιαβιβαστή που ανακουφίζει τον πόνο και την κατάθλιψη – δύο πολύ κοινά συμπτώματα της ινομυαλγίας. Το 46% των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη εμφανίζουν είτε μερική ανταπόκριση είτε καμία ανταπόκριση στην αντικαταθλιπτική θεραπεία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στρατηγικών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας κατάθλιψης.